Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прие секторен  на конкурентната

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прие секторен  на конкурентната
Коментари Харесай

От прогнозна консумация до топлинен счетоводител: КЗК разнищи пазара на топлинна енергия у нас

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри секторен  на конкурентната среда на пазарите на произвеждане, транспорт, доставка и дялово систематизиране на топлинна сила в България. В главните заключения от него регулаторът установи редица проблеми.

По отношение на пазара на произвеждане на топлинна сила  от Комисия за защита на конкуренцията установили, че съществена причина за неналичието на конкуренция са икономическите бариери, като да вземем за пример високият размер на началните вложения и дългият период на тяхната възвращаемост.

" Въпреки че нормативната уредба основава предпоставки за реализиране на произвеждане на топлинна сила от голям брой субекти, такива сдружения в действителност не се следят, като се изключи (...)* в гр. София, поради което конкуренция сред производителите на топлинна сила на процедура не съществува. "
 Снимка 600628
Във връзка с преноса на топлинна сила разкрили проблеми, свързани с присъединението на клиенти на топлинна сила за битови потребности към топлопреносната мрежа, и по-конкретно - едностранно налагане от страна на топлофикационните сдружения на нелоялни търговски условия на клиентите и поемането на спомагателни отговорности.

Oт заключението на Комисия за защита на конкуренцията излиза наяве, че " се основава причина за топлофикационните сдружения да се възползват от пазарното си състояние, стремейки се към икономисване на финансови средства, които следва да правят по отношение на лицензионните си отговорности да развиват топлопреносната мрежа ".

По отношение на пазара на доставка на топлинна сила Комисията е открила, че предлаганите от топлопреносните предприятия отстъпки и маркетингови тактики биха могли да съставляват конкурентноправен проблем. Така да вземем за пример фиксирането на пределни цени за отопляема повърхност или размер, или за подгрев на 1 м3 гореща вода, може да окаже отрицателно влияние на обвързвания пазар на дялово систематизиране.
 Парно, на ток или пък с дърва за огрев и пелети, кое отопление излиза най-икономично?
Парно, на ток или пък с дърва за огрев и пелети, кое отопление излиза най-икономично?

Колко би коствало на месец отоплението на средностатистически апартамент с повърхност от 70 кв. м с височина 2.5 м?

Освен това от Комисия за защита на конкуренцията показват, че: " Като проблем може да бъде обсъждано и събитието, че контролираната от КЕВР пределна цена се дефинира за дълъг интервал, в който могат да настъпят съществени промени в ценообразуващите детайли. "

Според регулатора, заплащането на месечните сметки за потребена топлинна сила за огромна част от потребителите се прави по планирана консумация, което от една страна основава предпоставки за съмнение към топлофикационното сдружение, а от друга се получават обстановки, в които клиентът се принуждава да кредитира сдружението или противоположното. 

Относно пазара на дялово систематизиране били открити голям брой проблеми. Сред тях е неналичието на обществена информация по отношение на самостоятелните топломери и водомери, с които топлинните счетоводители боравят. Проблематично съгласно Комисия за защита на конкуренцията е и задължението за преокомплектоване с нови уреди за дялово систематизиране при смяна на топлинен счетоводител. Друг, установен проблем е процедурата за промяна на топлинен счетоводител, водеща до опция за разпределение на доставена топлинна сила по размер или оптималната мощ на отоплителните тела и опция за ремонт на такива. От Комисия за защита на конкуренцията означават, че ценообразуването на пазара на дялово систематизиране допуска доказване на разноски пред и договаряне на норма на възвръщаемост с топлофикационното сдружение, което се явява съперник на топлинните счетоводители. Сред откритите нередности в бранша е фиксирането на % на топлинната сила, която да бъде разпределяна за сградна апаратура, въз основа на решение на притежателите в постройка - етажна благосъстоятелност.
 Петте европейски страни, които добиват най-големи количества дърва за огрев
Петте европейски страни, които добиват най-големи количества дърва за огрев

Евростат регистрира растеж на добива на дървесина

Последното допуска, че: " При ежемесечно отчитане топлинният счетоводител може да следи употребяваната топлинна сила от всяко отоплително тяло или за всеки апартамент, според от вида сградна апаратура, и да прави инспекция дали разпределената сила може да бъде употребявана при съответните условия за месеца. От друга страна, решението на клиентите за фиксиране на % следва да обвърже топлинният счетоводител при разпределение на самостоятелната консумация и силата за сградна апаратура. Това е допустимо да докара до неточни резултати, а след това и до преизчисляване на самостоятелната консумация и силата, отдадена от сградна съоръжения. "

Освен това при планирано систематизиране данните са осреднени за целия отоплителен сезон, надлежно инспекцията дали разпределената сила може да бъде употребявана от всяко тяло или от всеки апартамент и от сградната апаратура при съответните условия може да не даде резултат. Поради това, при планирано систематизиране съществува опция фактически разходената топлинна сила в сградната апаратура да надвишава или да е по-малка от закрепената с решение на притежателите в Съд на Европейския съюз. Вследствие решението на притежателите, топлинният счетоводител би следвало да разпредели закрепения % доставена сила за сградна апаратура на всички притежатели в Съд на Европейския съюз. Такова систематизиране може да бъде в ущърб с ползите на потребителите, които не употребяват топлинна сила за отопление, изключително в случаите, когато закрепения % сила надвишава действителния разход в сградната апаратура.
 Държавата стяга контрола над продажбите на пелети, дърва за огрев и въглища
Държавата стяга контрола над продажбите на пелети, дърва за огрев и въглища

Проверките ще продължат доникъде на ноември

Фиксираният % сила за систематизиране за сградна апаратура допуска и различен проблем в случаите, когато сградната апаратура е окомплектована с самостоятелни топломери.

Във връзка с откроените в бранша проблеми, Комисията за защита на конкуренцията отправила рекомендации към способените органи, ориентирани към подобряването на конкурентната среда.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР